Comentaris en relació a l’acord de condicions de treball destinat a desenvolupar el reglament de teletreball
Ja des de l’inici fem un “spoiler” a la persona lectora: nosaltres considerem que aquest es tracta d’un mal acord. A continuació us explicarem algunes coses en relació amb aquest acord. Si ho voleu, al final d’aquesta entrada podreu llegir l’acord sencer.
Recordem que el dia 6 de març de 2023 es va celebrar una Assemblea de Persones Treballadores on es va explicar el sentit de l’acord que s’estava plantejant i de manera molt majoritària es va votar en contra de signar aquest acord. En conseqüència, les persones representants que formen part de la secció sindical de la Intersindical no van signar aquest acord. I és molt significatiu que les organitzacions sindicals que sí que el van signar pertanyin a col·lectius que no poden teletreballar (i que, per tant, no els afecta), com són la Policia Municipal o el personal del Centre Esportiu Municipal, tot i que l’Assemblea de Persones Treballadors hi va estar majoritàriament en contra.
Abans de comentar els diferents aspectes negatius que trobem a l’acord us farem notar un detall que diu algunes coses de l’essència d’aquest acord.
A la pàgina 2 s’hi diu que l’Ajuntament estava treballant en un programa pilot de teletreball i que es va veure impedit per la crisi de la COVID. Ah, sí? Quan? Fem una mica de memòria...
- Les eleccions municipals de l’any 2019 van ser el dia 26 de maig i, entre la configuració del Govern Municipal i el pas de l’estiu, fins el setembre no hauria estat possible iniciar cap programa pilot de teletreball.
- A finals de 2019 esclata la crisi de la COVID que va arribar a Catalunya a inicis del 2020.
Llavors, la pregunta és: en quin moment es va treballar en un programa pilot de teletreball? I com es va fer sense que el Comitè d’Empresa i la Junta de Personal en tingués cap notícia? Valoreu vosaltres mateixos si això no sona a pretext per quedar bé.

A finals de la primavera de 2023 la gent que està teletreballant té percentatges de jornada ordinària teletreballada que van des del 100% fins el 20%, i aquest acord fixa la jornada ordinària de teletreball en el 30% per a tothom. A més a més, actualment s’acordava entre les parts la necessitat de presencialitat (reunions, visites, etc.) i, en canvi, l’acord preveu que l’autorització, la suspensió i la denegació del teletreball la pot decidir només l’Alcalde o en qui delegui. Per tant, dir que els resultats de l’experiència van ser molt satisfactoris també és només un pretext per quedar bé i semblar que es fan les coses de manera professional i meditada.
I, seguint amb aquesta tònica d’incloure pretextos per quedar bé, a l’apartat d’Objecte i objectius hi ha una declaració d’intencions però després, quan es llegeix l’acord, no s’hi defineix de quina manera es potencia el servei públic i la seva qualitat ni de com es possibilita la major satisfacció laboral del personal.

Tots aquests objectius són fàcils d’escriure en un paper, i queden bé, però després no es desenvolupen en absolut durant l’acord... posem un exemple ràpid d’entendre: “Punt 1.2.c – Disminuir l’absentisme laboral” és un punt buit perquè en cap part de l’acord preveu que si una persona treballadora es troba malament un dia pugui quedar-se a casa teletreballant. Llavors, de què estem parlant? Doncs això, de paraules buides fàcils de posar per escrit com a pretext per quedar bé.
Entrem en matèria. En relació a l’autorització, la suspensió i la denegació de la modalitat de teletreball a les persones treballadores es planteja dur-la a terme de manera arbitrària, tal i com es pot llegir a les pàgines 8 i 10 de l’acord. No es fa mitjançant criteris tècnics i objectius sinó que es deixa subjecte a criteris i voluntats estrictament polítiques.


I, per acabar-ho d’arrodonir, a les pàgines 10, 13 i 14 s’hi descriu l’eina que es podrà fer servir per denegar, suspendre, ajornar o modificar la jornada de teletreball només fent referència a unes suposades “necessitats del servei”. No es defineix un percentatge mínim de personal en actiu, o algun altre tipus de paràmetre objectiu, sinó que s’utilitza el criteri subjectiu de les “necessitats del servei” sense definir els paràmetres objectius que determinen allò que es consideren el mínim de servei, i que serviria per poder alterar la jornada de teletreball. I així, amb un criteri estrictament polític i arbitrari, sempre es podria argumentar que es denega, suspèn, ajorna o modifica la jornada de teletreball per necessitats del servei.



Per tant, al fet que el màxim possible de jornada de teletreball ordinària és un ridícul 30% (una setmana 1 dia i la següent 2 dies, alternativament) se li suma que l’autorització, la denegació, la suspensió, l’ajornament o la modificació es podrà fer amb criteris estrictament polítics i arbitraris... i relega al nivell tècnic la potestat de fer informes propositius que poden obviar-se, si convé.
I encara més, tal i com plantegen el teletreball ni tant sols serveix a nivell de conciliació familiar, personal i laboral perquè argumentant “necessitats del servei” també es pot suspendre la jornada de teletreball d’un dia per un altre i poden obligar a la persona teletreballadora a fer la jornada presencial quan vulguin.

Considerem que aquest acord és digne de ser un acord signat durant els segles X o XI, en plena època feudal, on els senyors de la terra atorgaven gràcies i desgràcies als súbdits amb total arbitrarietat. I aquest és el motiu essencial pel qual el considerem un mal acord.
I tenim altres motius per considerar-lo un mal acord perquè no es tenen en consideració els motius mediambientals, com poden ser la reducció de la contaminació ambiental (fum, etc.) o la reducció del malbaratament de recursos (combustible, etc.), o els motius d’optimització de la mobilitat per minimitzar els embussaments de vehicles, etc. Tanmateix, no hi entrarem perquè aquesta entrada s’allargaria indefinidament. Potser vulgueu llegir aquesta entrada que vam escriure en relació a aquestes qüestions.
Tristament, s’ha perdut una oportunitat d’acordar un reglament beneficiós per totes les parts: per a l’Ajuntament, per a les persones treballadores públiques i per a l’entorn social, incloses aquelles persones que reben servei del propi Ajuntament de la Roca del Vallès.
A continuació pengem l'acord sencer amb uns quants textos a tenir en compte marcats en color groc.



















