Hem estat veient la gravació de la retransmissió del Ple Municipal del proppassat 28 de desembre de 2021 a la xarxa social Facebook, en la qual es van aprovar, inicialment, la Plantilla i el Pressupost Municipal per a l’any 2022. Es pot visualitzar el vídeo a l’enllaç següent: VídeoActa del Ple de 28-12-21

Ens hem quedat amb la boca ben oberta per algunes afirmacions públiques que es van fer durant aquest Ple. Això ens ha animat a rescatar el nostre vell espai web, creat ja fa uns 10 anys, i donar-li una segona vida a través la nostra presència actualitzada a les xarxes. Per tant, es podria dir que les al·lusions que s'han fet públicament envers l'anterior representació sindical de l'Ajuntament de la Roca del Vallès han donat lloc a una nova etapa de presència nostra a les xarxes i, és per això, que li donem les gràcies a qui correspongui per aquesta nova etapa que ha propiciat.

Per començar, cal fer esment a que la composició del Comitè Unitari de les Persones Treballadores, la representació sindical de l'Ajuntament de la Roca del Vallès, abans de les eleccions sindicals de 2021 era aproximadament un 60% de la Intersindical-CSC i després de les eleccions va passar a ser d'un 40%, tot i que vam treure gairebé el 50% dels vots dipositats... són coses que passen amb els sistemes de repartiment en les votacions i també perquè per complir la legislació s'ha augmentat en 2 la quantitat total persones delegades sindicals a l'Ajuntament. Per tant, ni l'anterior representació sindical estava composta només per la Intersindical-CSC ni l'actual representació sindical està absent de membres de la Intersindical-CSC. És a dir, bona part de les persones escollides actualment són les mateixes que ja hi havia abans.

Hi ha dues intervencions que ens han commogut de manera especial degut a que deixen entendre, de manera implícita, que la tensió entre l'anterior representació sindical i l'equip de Govern havia estat “culpa” de la representació sindical. Per si algú té curiositat per escoltar les intervencions a les quals ens referim, de la gravació esmentada, que tornem a enllaçar AQUÍ, la primera comença en el moment 01:23:55 i la segona en el moment 01:56:52. I a continuació explicarem un seguit de coses i que cadascú pugui valorar qui té la responsabilitat de la tensió que hi va haver entre ambdues parts. 
 


PART 1 – Acords negociats i signats

L’anterior etapa de la representació sindical de l'Ajuntament de la Roca del Vallès, que es va allargar més del compte degut a la dificultat de fer les eleccions durant la pandèmia, va transcórrer aproximadament entre els anys 2016 i 2021. I en tots aquests anys, es van negociar i signar un total de 14 acords que donaven solució a múltiples problemes i assumptes d’encaix que calia resoldre, dels quals, 9 acords van ser signats amb l’actual equip de Govern.

I aquesta dada sola no implica que l’anterior representació sindical ni que l’actual equip de Govern ho hagin fet molt bé però sí que implica que, per ambdues parts, s’ha materialitzat una feina per negociar i acordar fets concrets i donar solució a unes quantes problemàtiques de caire laboral.

Llavors, algú es podria preguntar: si s’ha arribat a tots aquest acords en els últims anys, d’on han vingut aquestes tensions entre la representació sindical i l’equip de Govern??
 
 
 

Part 2 – Els incompliments dels acords signats

El refranyer català ja diu ben clar que “de prometre a complir hi ha molt a dir”. I en el cas de l’incompliment dels acords signats per part de l’equip de Govern hi ha molt a dir. Tanmateix, per no allargar en excés aquest text i per no avorrir a la persona lectora, àvida de saber què passa però segurament amb un temps disponible limitat, hem escollit 3 incompliments dels múltiples exemples que tenim.

Explicarem els 3 incompliments escollits de més modern a més antic
perquè creiem que, no només quedarà clar perquè hi hagut tensions entre la representació sindical i l’equip de Govern, sinó que es veurà clarament que els incompliments de l'equip de Govern són un tema molt actual i que hi seguirà havent tensions mentre segueixin incomplint amb les seves obligacions vers les persones treballadores de l’Ajuntament de la Roca del Vallès.
 
 

Part 3 – L’incompliment de les obligacions d’informació a la representació sindical

La legislació laboral vigent és àmplia i complexa, i no és possible trobar-ne cap part que ho determini tot alhora. És una mica com un puzle, una peça d’aquí i una d’allà acaben per formar un mosaic quan s’uneixen totes, i no és la nostra intenció que aquest sigui un text amb gaire contingut jurídic. Hi ha diferents tipus de lleis, decrets-llei, reglaments, etc. que s’han de sumar als convenis col·lectius i altres acords laborals, que també formen part de la legislació laboral, i s’ha de complir alhora tota la legislació que sigui vigent.

El dret a la informació de la representació sindical està reconegut en diferents parts de la legislació laboral vigent, per posar un exemple, a l’article 64 de l’Estatut dels Treballadors, però aquest dret a la informació està reconegut també en altres parts de la legislació vigent. Inclús, en l’article 7.7 del Reial Decret Legislatiu 5/2000 està definida la vulneració dels drets d'informació dels representats dels treballadors i dels delegats sindicals com una falta greu.

Els propis Conveni col·lectiu del personal laboral i el Pacte de condicions de treball del personal funcionari al servei de l’Ajuntament de la Roca del Vallès, en el seu article 54.b es diu que la Representació sindical té dret a “emetre informe previ, de caràcter no vinculant, sobre aquelles decisions que hagin d’estar debatudes pel plenari de l’Ajuntament en matèria de personal, i acords i resolucions que suposin modificacions del règim jurídic, sancions i règim general de prestacions de serveis.

Doncs arribats a aquest punt, ja podem desvetllar el primer incompliment de l’equip de Govern en relació a la representació sindical del que us volem parlar. Tot i que la nostra secció sindical va demanar via instància la documentació de la Plantilla i el Pressupost Municipals, per tal de poder emetre l'informe previ al Ple al qual es té dret, no se'ns va proporcionar aquesta documentació. I, ja dintre del període d'al·legacions, es va haver de presentar una al·legació a la totalitat del punt perquè uns dies després de la celebració del Ple seguíem sense tenir la documentació. I aquest és només l’exemple més recent. Per complir amb les seves obligacions d’entrega d’informació a la representació sindical hauria d’estar facilitant de manera periòdica molta altra documentació, cosa que actualment no està fent.

Per complir amb la legislació, l’equip de Govern s’hauria d’haver assegurat que la representació sindical tingués la documentació, com a mínim, amb una antelació no inferior a 2 dies abans de celebrar el Ple Municipal. I no només no ho van complir sinó que ni tant sols van proporcionar la documentació immediatament després de la celebració del Ple Municipal per permetre estudiar-la i poder presentar les al·legacions que corresponguessin. I no serà per falta de mitjans tècnics perquè a la resta de regidores i regidors bé que els fan arribar la documentació en temps i forma abans de celebrar el Plenari.

I, tot i que aquesta documentació podria semblar banal, el fet que la representació sindical tingui la documentació de la Plantilla i el Pressupost Municipals és extremament important perquè ha de poder presentar al·legacions si hi ha algun problema que afecti als sous o a les condicions laborals de les persones treballadores.

Ah! I si algú se sorprèn que el Conveni col·lectiu del personal laboral i el Pacte de condicions de treball del personal funcionari de l’Ajuntament de la Roca del Vallès vigents siguin del període 2006-2009, hauria de saber que la Valoració de Llocs de Treball general és més antiga encara perquè es va aprovar a l’any 2003. Però d’aquesta qüestió ja en parlarem més endavant.

Aquest potser sigui un bon motiu perquè hi hagi tensió entre la representació sindical i l’equip de Govern, oi? I , pel que sembla, la “culpa” és de qui gestiona l’Ajuntament. 
 
 

Part 4 – L’incompliment flagrant d’un acord signat el febrer de 2020

El tema ve de lluny i neix en el moment que es van signar acords a partir de l’any 2015. Abans d'aquest any ja se n’havia signat algun però només un parell, un el 2010 i un altre el 2014.

Cap a l’any 2015 la situació d’envelliment de la Valoració de Llocs de Treball (de l'any 2003), del Conveni col·lectiu del personal laboral i del Pacte de condicions de treball del personal funcionari (ambdós de l'any 2006) requeria solucionar alguns problemes d’índole diversa i és quan es va haver de fer un gran esforç per negociar i equilibrar algunes qüestions.

El fet és que un cop signats els acords entre l’equip de Govern i la representació sindical, aquests han de passar per Ple Municipal, bé sigui per aprovar-los o per fer-ne la dació de compte. I a inicis de l’any 2020, dels 11 acords que s’havien signat entre els anys 2015 i 2019 només se n’havien passat 5 per Ple Municipal, i la representació sindical reclamava que es passessin els altres 6 també.

El dia 27 de febrer de 2020 es va signar un acord per portar tots els acords signats al Ple Municipal.

Doncs bé, d’un acord signat fa menys de dos anys, l’equip de Govern n’ha incomplert tots i cadascun dels punts acordats, i això que de Plens Municipals se n’han celebrat una bona colla en tot aquest temps. Cap dels 6 acords anteriors que tenien l’obligació de passar per Ple Municipal hi han estat portats i a sobre s’hi han de sumar 5 acords posteriors que han estat signats durant els anys 2020 i 2021... un total d’11 acords laborals que no han estat passats per Ple Municipal perquè l’equip de Govern ha incomplert allò que ell mateix va acordar el 27 de febrer de 2020 amb la representació sindical.

Instem a la persona que estigui llegint aquest text que busqui a les ordres del dia de les sessions de Ple Municipal quants acords laborals troba que hi ha passat dels 16 acords signats des del 2015. Veurà que no ens queixem pas per gust.

Aquest potser sigui un altre bon motiu perquè hi hagi tensió entre la representació sindical i l’equip de Govern, veritat? I, en aquest cas, la “culpa” també és de qui governa. 
 
 

Part 5 – L’incompliment d’un acord signat el febrer de 2017 i les seves conseqüències

Farem una introducció a aquest tema, que és un tema llarg i complex. Aquest tema neix a l’any 2003, quan es va aprovar la Valoració de Llocs de Treball (VLLT) de les persones treballadores de l’Ajuntament de la Roca del Vallès. La majoria de fitxes de treball i la seva valoració econòmica no s’han tocat des de llavors, i hi ha molts llocs de treball creats que ni tant sols han tingut mai cap fitxa descriptiva de les seves tasques perquè es van crear amb posterioritat al 2003.

A l’any 2008, segons determina l’article 13 del Conveni col·lectiu del personal laboral i el Pacte de condicions de treball del personal funcionari, tocava una revisió de la VLLT de 2003. Aquesta revisió no es va fer mai. I durant els anys 2009 a 2016, les diferents representacions sindicals que hi va anar havent van reclamant en diferents moments, i amb diferents intensitats, que la Corporació complís amb les seves obligacions quant a la VLLT. Totes aquestes reclamacions van resultar infructuoses.

La cantarella que sempre han mantingut tots els equips de govern que han anat passant des de l’any 2008 és que una nova valoració de llocs de treball no es podia implementar. I és un argument fal·laç que encara insisteixen a mantenir en l'actualitat. L’exemple més recent vas ser en boca de l’actual Regidora d’Hisenda i ho va dir, precisament, durant una de les seves intervencions al Ple Municipal del dia 28 de desembre de 2021. I aquesta cantarella ha estat i és una clara fal·làcia interessada perquè sí que es pot implementar una VLLT del col·lectiu sencer, sempre i quan estigui justificat fer-ho. Molts altres ajuntaments han fet i estan fent valoracions de llocs de treball globals sense problema perquè només cal fer bé els treballs de valoració, motivant i justificant correctament els increments del Capítol I. I no és pas ciència infusa perquè és una realitat que passa en molts altres consistoris.

El que passa és que aquesta implementació s’ha de basar en un bon treball de valoració. Recalquem que ha de ser amb un bon treball de valoració, que justifiqui correctament els increments dels sous i la creació de nous llocs de treball que pugui haver-hi, tal i com s’indica en la sentència 6187/2009 del Tribunal Suprem. I per això no acceptarem que l’equip de Govern faci una mala valoració de llocs de treball, perquè llavors, en aquell cas, sí que seria impossible implementar-la globalment. I mentre es mantingui en la voluntat de l'equip de Govern de fer un nyap de VLLT, hi haurà tensió entre aquest i gent que forma part de la representació sindical.

L'anterior Comitè Unitari de treballadores i treballadors de l’Ajuntament de la Roca del Vallès va encarregar un informe jurídic, entregat fa diversos mesos a l’equip de Govern, i aquest informe concloïa que
 
Les excepcions als límits pressupostaris s'han de justificar i acreditar, i ocasionalment, la Jurisprudència ha acceptat, per la via de la càrrega probatòria, la justificació de l'existència de l'excepció -singularitat-, quan els Ajuntaments no tenien aprovada una RLT o ha passat un llarg període de temps sense revisar la valoració dels llocs de treball
 
Així, i sempre que es pugui confirmar que l'Ajuntament de La Roca del Vallès no ha tramitat el procediment administratiu de modificació de la valoració dels seus llocs de treball des de l'any 2002, podria existir un fonament jurídic raonable per sostenir que existeix una situació excepcional, contemplada a la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat.

Després d’aquest incís sobre la implementació de la VLLT, tornem a la cronologia dels fets per seguir parlant dels incompliments. El dia 20 de juliol de 2017 es va signar un acord entre el Govern Municipal i la representació sindical en el qual, en el seu punt SEGON es va acordar el següent:

Destinar la quantitat de 10.000€ per a contractar els treballs de Valoració de Llocs de Treball que continguin una proposta del seu desplegament i implementació, amb el compromís de l'ajuntament d'augmentar aquesta quantia en el cas de ser necessari.

S'acorda que es negociarà amb el CUT (Comitè Unitari dels Treballadors) el desplegament de l'aplicació del pla d'etapes de la relació de llocs de treball durant i després del procés de redacció de la nova Valoració de Llocs de Treball.

S'acorda que la data de contractació d'aquesta empresa ha de ser anterior al 30 de setembre de 2017 i que els treballs hauran d'estar finalitzats abans de sis mesos. Tanmateix, el contracte que se li atorgui a aquesta empresa tindrà un termini de nou mesos per entregar els treballs per si hi hagués alguna situació imprevista que allargui el procés de valoració”.

Amb aquest redactat, la contractació de l’empresa que fes la VLLT s’hauria d’haver fet abans del 30 de setembre de 2017 i els treballs haurien d’haver estat finalitzats el març de 2018. I, en el cas d’haver-hi algun imprevist, com a molt tard, s’haurien d’haver entregat el juny de 2018.

No es va complir cap de les 3 parts d’aquest punt SEGON acordat. Es va contractar l’empresa a finals de desembre de 2017 incomplint el que s’havia acordat. Ni l’empresa contractada ni l’equip de Govern van tractar amb la representació sindical els treballs de VLLT, ni durant ni després, incomplint també allò que s’havia acordat. Per tant, es va incomplir absolutament aquest punt.

I durant bona part de l’any 2018, tot l’any 2019 i fins el desembre de l’any 2020, la representació sindical va estar exigint a l’equip de Govern que entregués la documentació que s’hagués generat en aquest procés. I l’equip de Govern no va entregar cap documentació fins el moment que la representació sindical va posar sobre la taula que es portaria el tema als tribunals.

A mitjans de desembre de 2020 l’equip de Govern va entregar uns quants arxius PDF que contenien només la part de valoració econòmica dels llocs de treball. I, per més inri, aquests documents no eren els documents originals que haurien provingut de l’empresa sinó que fent una anàlisi interna dels fitxers era senzill concloure que havien estat manipulats per membres de l’equip de Govern. També cal dir també que aquests documents rebuts no incloïen la totalitat de places i llocs de treball existents a l'Ajuntament. Aquests fets li treien a aquells documents la poca credibilitat que tenien i a això se li suma el fet que tenir només la valoració econòmica és començar la casa per la teulada i fer que la VLLT neixi tocada de mort. En aquest mateix escrit, una mica més endavant, explicarem el perquè.

Durant l’any 2021, la representació sindical anterior, en un últim acte de confiança en l’actual equip de Govern, va realitzar un treball en el qual es van crear unes fitxes de llocs de treball que acabaven resultant en una puntuació i que servien per justificar una valoració econòmica determinada. I va entregar aquestes dades a l’equip de Govern cap a mitjans de la primavera de 2021, i des de llavors no hi ha hagut cap resposta sobre aquelles dades. Simplement, n'han fet cas omís perquè el que sembla que pretenen és impedir que es faci un procés de valoració de llocs de treball correcte i, en aconseguir-ho, de retruc aconseguirien que aquesta no es pogués implementar de manera global.

Potser després de llegir tota aquesta informació sobre els incompliments de l’equip de Govern en relació al conjunt de persones treballadores de l’Ajuntament de la Roca del Vallès la persona que estigui llegint aquest text vagi tenint una idea clara de qui té la “culpa” de les tensions entre la Representació sindical i l’equip de Govern.

Però, si segueix llegint, potser s’indigni encara més en conèixer les implicacions de que no hi hagi una correcta VLLT a l’Ajuntament de la Roca del Vallès. Una pista: les implicacions comporten que el servei públic que es dona a la ciutadania sigui de menys qualitat de la que es tindria amb una bona valoració de llocs de treball.
 
 

I això de la Valoració de Llocs de Treball, perquè és tant important?

Simplificant els conceptes per no fer-ho massa tècnic, una VLLT conté 3 parts essencials que s’han de fer per ordre: 

  • Una VLLT ha de contenir un catàleg de fitxes de cada tipologia de lloc de treball on s’hi especifiquin conceptes com ara la categoria, que anirà en funció dels estudis que calguin per ocupar aquell lloc, les tasques que es realitzen en el lloc de treball, la seva perillositat, la seva responsabilitat, la seva dedicació, la seva penositat, etc. Segons la categoria, les tasques, els riscos, etc. s’associa una quantitat de punts a cada lloc de treball que després servirà per fer el càlcul de la valoració econòmica, que és l’últim dels 3 passos. Aquest pas és imprescindible per poder fer la valoració econòmica dels llocs de treball.
 
  • Una VLLT també conté un estudi organitzatiu i funcional que es materialitza en un organigrama. Això permet que una organització tingui una estructura funcional organitzada i que les tasques dels diferents llocs de treball combinades entre sí facin possible que la organització dugui a terme tots els aspectes de la gestió que li pertoca. Per simplificar, que la feina de les persones treballadores estigui ben organitzada, que cadascú faci la feina que li toca (que ha de ser la que li paguen) i que entre la feina d’unes i la de les altres no hi hagi feines que no li corresponguin a ningú. Aquest pas és crucial perquè en aquest moment es poden detectar feines que cal fer però que no estan assignades a cap lloc de treball, i es poden redefinir les fitxes de llocs de treball o crear nous llocs de treball.

  • Per últim, una VLLT també té una valoració econòmica dels llocs de treball. Aquesta és una llista descriptiva de tots els llocs de treball en la qual es fixen les quantitats que cobra cada persona treballadora en funció d’allò que indica la seva fitxa de treball, usant, entre altres, els punts que hagin resultat durant el procés de les fitxes dels llocs de treball. És a dir, pel tipus de feina que es fa en un determinat lloc de treball, s’hi determina quant es cobra. Aquest és l’últim pas i, per a fer-lo correctament, és totalment necessari que s’hagin fet correctament els dos passos anteriors abans d’iniciar aquest.

Una valoració de llocs de treball deficient és un factor clau en la precarització de les condicions laborals de les persones treballadores. Per altra banda, una VLLT deficient comporta un pitjor servei públic perquè les fitxes de llocs de treball que descriuen les tasques no estan actualitzades i poden faltar-ne o sobrar-ne, l’estudi organitzatiu i funcional que pugui haver-hi pot no contemplar les noves necessitats i obligacions de l’organització, poden faltar llocs de treball que caldria que existissin, els sous que no estan ben ajustats a la feina que cal fer poden ser un motiu perquè la gent treballadora marxi o perquè els llocs vacants no es cobreixin, etc.

Actualment hi ha una multitud de persones treballadores a l’Ajuntament de la Roca del Vallès que fan tasques que no els corresponen i per les quals no són retribuïdes. Hi ha molts casos, i en podríem posar molts exemples, però hi ha casos més greus que d’altres.

Per posar un exemple greu, hi ha el cas de les persones que ocupen llocs d’auxiliar administratiu, que són una bona colla, però que realment fan tasques d’administratiu perquè el dia a dia de la feina ho obliga. Les tasques d’auxiliar administratiu han passat a la història en aquest Ajuntament i totes les tasques administratives són, com a mínim, d’administratiu/va... i això quan no són d’administratiu/va amb algunes funcions més “tècniques”, cosa habitual també. Per posar un altre exemple greu tenim el col·lectiu sencer del CEM que, tot i que en molts casos fan tasques equivalents a d’altre personal municipal que no és del CEM, tenen unes condicions laborals molt més precàries i mai s’han inclòs els seus llocs de treball en cap VLLT. I tenim molts altres exemples que ja explicarem en una altra ocasió.

Després d’haver llegit aquest escrit que cadascú jutgi qui té la “culpa” de les tensions que hi ha hagut aquests últims anys entre l’equip de Govern i la representació sindical.

I, sense tenir cap bola de vidre, ens atrevim a vaticinar que les tensions amb el gruix de la nova representació sindical actual és només una qüestió de temps perquè, amb el 40% que representa la Intersindical-CSC aquestes tensions no han desaparegut ni desapareixeran fins que no acabin els incompliments de l’equip de Govern... i veurem quan triguen la resta de persones que són actualment delegades sindicals en indignar-se, si no ho està ja, pels incompliments laborals constants del Govern Municipal de la Roca del Vallès envers el conjunt de persones treballadores.